Osnovna škola u Brankovni obeležila Međunarodni dan civilne avijacije

OŠ “Mateja Nenadović” u Brankovini obeležila je juče Međunarodni dan civilne avijacije brojnim zanimljivim i poučnim aktivnostima posvećenim vazduhoplovstvu, bezbednosti u saobraćaju, prezentaciji zanimanja iz polja avijacije. Obeležavanje Međunarodnog dana civilne avijacije u školi u Brankovini nadovezano je na radionice koje su se održale u oktobru mesecu, a ticale su prevazilaženja strahova, među kojima su najšešći strah od visine i letenja. Gosti škole u Brankovini bili su predstavnici Aero kluba Valjevo koji su na primeru RC modela aviona na daljinsko upravljanje objasnili učenicima sve vezano za modelarstvo.

Učenici su imali priliku da se u ovom tematskom danu upoznaju sa svim pojedinostima i zanimljivostima vezanim za avijaciju, da kroz simulaciju letenja nauče da pilotiraju, da čuju mit o Ikaru, prvim pokušajima leta i razvoju avijacije, zatim da saznaju ko su bile Amelije Erhart i Danica Tomić, ali i da se takmiče u bacanju papirnih aviončića. Posebno su uživali u onome šta su imali da im kažu i pokažu članovi Aero kluba Valjevo.

“U gostima su nam bili predstavnici Aero kluba Valjevo (Predrag Milšević, Slobodan Andrić i Ivan Besednik) čija je osnovna delatnost jedriličarstvo, motorno letenje i padobranstvo. Oni su kroz prezentaciju i predavanje prikazali rad Aero kluba, postignute uspehe kao i rada Sportskog aerodroma Divci, koji se koristi za obuku letenja sportskih pilota, jedriličara, padobranaca, motornih zmajara i paraglajderista. Kroz različite predmete učenici su imali priliku da se upoznaju sa pojmovima i zanimljivostima vezanim za avijaciju. Na taj način smo u nastavi postigli međupredmetne korelacije, sa ciljem razvoja međupredmetnih kompetencija koje se tiču upotrebe, poznavanja stranog jezika, digitalne komptencije, primene stečenih znanja, kao i kulturološke osvešćenosti”, kaže Biljana Vukašinović, pedagog škole i koordinator tima za realizaciju tematskih dana, pojašnjavajući da su, između ostalog, tog dana imali priliku i da nauče da je engleski jezik jezik neba i službeni jezik avijacije, koje su to legure u hemiji i materijali od kojih se prave avioni, zašto živa ne sme da se unese u avion, kao i da su 4 sile neophodne za let.

“U modulu samospoznaja, profesionalna orijentacija, ispitivanje fine motorike i pažnje kao preduslov za uspešno upravljanje vozilima učenici su imali aktivnosti sprovedene kroz virtuelno pilotiranje. Imali su takođe priliku da se kreativno izraze kroz izradu aviona od papira, a najbolji i najoriginalniji učenici dobili su pohvale. Organizovano je i takmičenje u bacanju aviončića, što razvija timski duh i osećaj pripadnosti školi”, pojašnjava Biljana Vukašinović aktivnosti koje su bile priređene u brankovačkoj osnovnoj školi povodom obeležavanja Međunarodnog dana civilne avijacije. Ona ističe da se ceo kolektiv potvrudio da svaki učenik u okviru ovog tematskog dana ima priliku da iskaže svoj kreativni potencijal i mogućnost sticanja novih znanja.

Datum 7. decembar 1994. godine proglašen je Međunarodnim danom civilne avijacije u sklopu obeležavanja 50 godina od potpisivanja tzv. Čikaške konvencije, odnosno Konencije o međunarodnom civilnom vazduhoplovstvu, sa ciljem da se skrene globalna pažnja na ovaj vid prevoza kao jedan od najsigurnijih i najbezbednijih i koja je dala osnovnu modernom avio saobraćaju, ovakvom kakvog ga poznajemo danas.

Tekst preuzet sa portala Valjevskaposla.info