Jedriličarstvo

Добродошли у свет једриличарства!

Једриличарство је фантастичан и сјајан спорт, пун нових искустава која можете добити само као пилот једрилице!

Једрење, фасцинантна игра са силама природе, нечујно клизите високо кроз ваздух, ношени само природним узлазним струјањем. Уживајте у погледу са својим новим пријатељима,  у   ваздуху који Вас диже. Снагом сунца прелетећете стотине километара и у вама ће сазрети спознаја:

Ниједан други хоби вас не води тако високо и далеко као ЈЕДРЕЊЕ.

Наша школа једриличарства ће вам олакшати да постанете пилот једрилице. Помаже вам да упознате многе везе које су вам још увек непознате заједно са вашим инструктором летења, Он вас прати током ваше обуке како бисте могли да научите да безбедно и лакше полетите, управљате и слетете једрилицом. Он ваш стални водич  од ваше прве посете аеродрому до вашег првог самосталног лета једрилицом.

Учите да летите једрилицом у двоседу под вођством инструктора једрилице. Он вас прати у свакој фази обуке док не будете сами и самостално безбедно савладали и управљали једрилицом у свакој ситуацији. Инструктор једрилице ће разговарати са вама о намераваној вежби пре сваког полетања, похвалити вас за успешне вежбе након слетања и рећи вам шта можете да побољшате на следећем лету.

На крају основне обуке први пут летите сами. Сасвим сами и без инструктора летења, летите једрилицом и безбедно слетите. Ово достигнуће је највеће у вашој будућој каријери пилота једрилице. Постигли сте оно о чему су људи сањали вековима: да сами лете.

Пре  него што почнете

Већ дуго познајете свет ужурбаног друмског саобраћаја. Свет једриличарства није тежи, али је другачији. Брзо ћете се навићи на правила летења ради сопствене и туђе  безбедности. Ево шта треба да знате пре него што почнете.

БЕЗБЕДНОСНА ПРАВИЛА НА АЕРОДРОМУ

  • Гледајте у свим правцима, НЕ у телефон!
  • Пролазите само ИЗА авиона који су спремни за полетање!
  • Будите опрезни са ужадима за вучу!

ПОГЛЕД У СВИМ ПРАВАЦИМА

Када се крећете по аеродрому, навикните се да не гледате само лево и десно, већ и горе.
Не чујете слетање једрилица и не могу да вас избегну. Нарочито када прелазите писту, гледање у свим правцима мора постати навика.
Коришћење  мобилног  телефона током лета значи да пропуштате важне ствари. Угрожавате и себе и друге.

АВИОНИ И ЈЕДРИЛИЦЕ НА СТАРТ
Никада не трчите испред једрилица спремних за полетањеЧак и ако желите да гледате полетање, останите иза авиона, једрилице а не дијагонално испред.

 КОНОПЦИ ЗА ВУЧУ
Будите опрезни са ужадима за вучу!
Возач витла може случајно повући конопац или један конопац може повући други са собом. Никада немојте стајати у петљи од ужета!

Тимски  спорт
Једриличарство је тимски спорт, не можеш сам у ваздух. Када свако ради свој део посла и свако на аеродрому, у хангару и у клубу помаже, летење постаје лакше и приступачније.
Учланили сте се у клуб да бисте научили да управљате једрилицом, али ћете брзо схватити да учите и друге ствари које су неопходне за летење. Ако помогнете, реагујте брзо, препознајте задатке и не чекате да вас неко зове, летење се одвија лакше, мање се времена чека, а самим тим направи и више стартова. Тада је све лакше и  забавније!

Питања
Питања су увек пожељна и она ће вас учинити паметнијим! Овај спорт је још један свет који ћете најбрже упознати ако питате. Ако се од вас тражи да урадите нешто што никада раније нисте радили, замолите некога да то уради и покаже вам.

ЈЕДРЕЊЕ  ЈЕ ВИШЕ ОД ТЕХНОЛОГИЈЕ

ОСЕЋАЈ ТОКОМ ЛЕТЕЊА

Учење летења значи више од пуког стицања ваздухопловног знања. Временом ће се ваше самопоуздање повећати и ви ћете развити осећај за своју околину и своју једрилицу, свој осећај летења. Када почнете да једрите, иза себе имате инструктора летења који вам даје сигурност и помаже вам када нешто погрешите. Он се стара да лет буде безбедан и да се безбедно вратите на земљу.

Он ће вам све више дозвољавати да сами управљате и да развијате сопствене вештине. У почетку, ваше самопоуздање може бити ниско. Ако се деси нешто неочекивано и не знате шта да радите,  Ваш мозак је препун информација да више не можете да их обрађујете, иако морате одмах да реагујете брзо и исправно. Ту је  Ваш инструктор летења и он ће вас подржати у таквим ситуацијама.

ВИЗУАЛИЗУЈТЕ ДОБРО СЕ ПРИПРЕМИТЕ 
Пре него што ваша планирани лет  почне, погледајте како други лете. На време сазнајте шта је и на кога је данас ред. Ако је могуће, седите раније на своје седиште и уверите се да седите удобно и равно.
Пустите да вам лет прође у мислима и замислите сваку фазу лета: полетање, вежбање лета, процедуру школског круга и слетање. Онда сте ментално урадили оно што ће се догодити. Летите опуштеније и слободно размишљајте о ономе што желите да радите у овом тренутку.
Можда сте видели како се акробатски пилоти припремају пре полетања са раширеним рукама, чудним корацима и покретима главе. Овај необичан балет је визуализација.

 Дакле: унапред замислите цео лет у својој глави. То можете чак и код куће. Затим уживајте у лету у ваздуху, вежбајте и поново разговарајте о томе. На почетку тренинга можете барем размислити о вежбама које сте урадили.
Провера пполетања се обично врши након што се кабина затвори. То је последња прилика да се све провери пре затезања ужета за вучу и полетања.

ПУНО ВЕЖБЕ
Летење није тако лако као вожња бицикла, на пример, и захтева више концентрације и вежбе. Ако се неспремно и брзоплето укрцате и онда  током лета приметите да не седите удобно, инструменти нису добро подешени, однекуд допире чудна бука која вам одвлачи пажњу а и слетање не иде добро, сигурно нећете имати добар осећај за тај лет. У стварности није било тако лоше, али је недостајао прави осећај благостања.

На ово постоји само један одговор: вежбајте много! И то не само када је лепо време, већ са све већом вештином и у тешким временским условима. Што више различитих ситуација доживите, то боље можете реаговати. Осећате се удобно када летите јер не морате да бринете да ли ћете бити изненађени непредвиђеним догађајима.

НЕ ОДУСТАЈТЕ
Учење летења је горе-доле, свако учи другачије. Мислиш да сада можеш да летиш, а одједном не можеш. Чак и ако сте почели да летите сами, и даље правите грешке. То се дешава и искусним пилотима. Овде ниси једини. Нико не лети беспрекорно. Постоје фазе када све успеш и онда опет лет који би најрадије брзо заборавио.
На крају ћете научити како да пронађете термику. Онда одједном остајете сат времена, док су други