Буђење ваздухопловног једриличарства у Србији

Аероклуб Ваљево у сарадњи са Министарством одбране Републике Србије а у циљу оспособљавања нових пилота, подизања нивоа квалитета постојећих пилота и безбедности летења, оживљавања ваздухопловног једриличарства као спорта и корака ка моторном летењу расписало је конкурс за обуку пилота једрилице.

Пројекат Буђење ваздухопловног једриличарства у Србији биће реализован на аеродрому Дивци у периоду од августа до децембра 2021 године.

Попуњене пријаве послати на е-mail адресу aeroklubvaljevo@gmail.com назначено КОНКУРС ЗА ОБУКУ ПИЛОТА ЈЕДРИЛИЦЕ најкасније до 19.08.2021. године или исту попунити на нашем сајту ОВДЕ.

Обука је бесплатана за 6 кандидата.
Селекцију кандидата ће вршити жири од 3 пилота, инструктора.
Сви кандидати ће бити позвани на разговор до 23.08.2021. године.
У склопу обуке планиран је камп на аеродрому Дивци.

На конкурс могу да се пријаве све особе са навршених 14 година. За све особе млађе од 18 година потребна сагласност оба родитеља (За млађе од 18 година, потребно је попунити и послати образац Сагласност родитеља)

Процедура потребна да бисте стекли дозволу пилота једрилице је:

  • завршена теориска обука
  • обављен лекарски преглед
  • завршен практични део обуке са инструктором
  • направите свој први самостални лет
  • полагање теоријског дела испита
  • полагање практичног дела испита

Теоретска настава за пилота једрилице садржи 40 часова из 9 предмета: ваздухопловни прописи, познавање ваздухоплова, перфомансе и планирање лета, људске могућности и ограничења, метеоролигија, навигација, оперативне процедуре, принципи лета и комуникација.

Лекарски преглед се обавља у овлашћеној здравственој установи, а практични део наставе на спортском аеродрому Дивци.

Обуку обављају стручни и овлашћени инструктори на двосед једрилици Бланик Л-13.

Полетање једрилице се обавља помоћу аутовитла до висине 200-300м. Током обуке ученик треба да савлада основе летења: полетање, шлеп, прављење заокрета и слетање. До првог самосталног лета у једрилици потребна су 53 лета са инструктором а кад инструктор летења оцени да сте савладали основе летења, направићете свој први самостални лет. Стечено знање са инструктором утврђује се наредних 29 самосталних летова, а после тога се почиње са летењем у термици.

Када испуните услове у погледу броја летова, полажете теоретски део испита у Директорату цивилног ваздухопловства, а практични део на аеродрому Ви сте постали пилот једрилице.
Аероклуб Ваљево Вам жели добродошлицу у свет ваздухопловства, са жељом да се ваша летачка каријера не заврши на једриличарству и да дуго, дуго траје. Срећно….

 

“Ставови изражени у овим публикацијама искључива су одговорност аутора и његових сарадника и не представљају нужно званичан став Министарства одбране”.