Буђење ваздухопловног једриличарства у Србији

У оквиру пројекта “Буђење ваздухопловног једриличарства у Србији “Аеро клуб Ваљево ове године реализовао је са Министарством одбране Републике Србије, обуку нових пилота на аеродрому у Дивцима после четврт века паузе. Треба нагласити да се на овај начин подиже ниво квалитета постојећих пилота као и безбедност летења.

Уз честитке и шампањац по старом, али неписаном правилу ваздухопловаца, шест пилота после првог самосталног лета добили су од инструктора ударац ногом у задњицу. Пре тога теоријску и практичну обуку младих пилота обавили су искусни чланови Аеро-клуба “Ваљево”: Предрага Милошевића, Душана Милошевића, Зорана Раковића, Рада Манојловића, Миливоја Петровића, Александра Вилотића и Олгице Лазић.

За курс је владало неочекивано велико интересовање, било је пријављено 116 кандидата, на разговор је дошло 43, обуку је завршило 6 који могу наставити даље усавршавање. “Бланик Л-13” је после више деценија стајања оспособљен за летење, тако је било и са витлом које је скупљало прашину у хангару. Чланови ваљевског аеро клуба много тога су урадили сами како би наставили обуку са којом су стали пре 25. година. Регистрацијом школе једриличарства, пре тога обновом моделарске секције, сада имају намеру да оспособе авион за шлепање као и да обнове рад падобранске секције а потом и обуку младих падобранаца… оправдано верују да је аеро-клуб Ваљево постао поново озбиљна ваздухопловна организација која може бити најбоља основа за будуће пилоте у цивилном, спортском или војним ваздухопловству.

Милица Живковић, студент Саобраћајног факултета у Београду планира да настави обуку до стицања дозволе саобраћајног пилота, њен колега Сергеј Срећковић верује да ће му вештина управљања једрилицом помоћи током студирања, а и касније у току усавршава на послу.