IV SKUP MODELARA

IV modelarski skup u organizaciji Aerokluba Valjevo održan je na aerodromu Divci u nedelju 30.05.2021 godine. Kao što dolikuje skupovima koji su pravljeni da budu tradicionalni i Šumadijski, domaćini su učesnike i goste dočekali sa pogačom i solju.

Obzirom da se radi o skupu koji je održan posle dugotrajne svetske borbe sa pandemijom, u skladu sa tim nije bio masovan kao prethodni skupovi koji su privlačili veliki broj posetilaca iz grada. Ipak se u modelarskim krugovima pročuo kao dobro organizovan, a Valjevci dobri domaćini, na skup se prijavilo 45 modelara iz cele Srbije, plus modelari iz AK Valjevo koji su prednost dali gostima, ustupivši im vreme i mesto da pokažu svoje modele i da uživaju u što dužim letovima. Na arerodormu su bili izloženi modeli jedrilica, sportskih aviona, raketa, ljudi koji to rade iz hobija za sebe, do onih koji su hobi pretvorili u posao. Na skupu su mogli da se vide modeli u proporciji 1:5 umanjene replike pravih aviona Cesne, Pipera, Pilatusa, Spitfire itd …

Učesnici su bili iz Vršca, Novog Sada, Nove Pazove, Beograda, Kraljeva, Trstenika, Kruševca, Bečeja, Pančeva… Prisutne je u ime Aerokluba Valjevo pozdravila direktor kluba Olivera Knežević, u ime Vazduhoplovnog Saveza Srbije predsednik Labud Bulatović, koji je naglasio da Aeroklub Valjevo ponovo vraća u red najboljih klubova u Srbiji. Predsednik jedrriličarske komisije pri Vazduhoplovnom Savezu Srbije Miroslav Mika Isaković došao je da podršku radu i da iskaže zadovoljstvo što će klub ponovo oživeti školu jedriličarstva. Jedrlica za obuku je na servisu i uskoro se očekuju njeni letovi u Divcima, posle više od 20 godina pauze. Skup su otvorili kroz drugarsko takmičenje predsednk AK Valjevo Slobodan Andrić i predsednik AK Nova Pazova Nikola Bunčić ispalivši po modelarsku raketu. Pobedio je predsednik AK Valjevo, a rakete su označile početak skupa.

Pored modela najveću pažnju naših najmlađih sugrađana privukao je avion Cessna iz koga su im doletele bombone. Piloti Milivoj Petrović i Olivera Knežević priuštili su ovo zadovoljstvo najmlađim poseticima skupa.

Tradicionalni “divački” gulaš kako ga sada svi zovu nije izostao. Posao glavnog kuvara u ovom ni malo lakom poslu “gulaša za 100 osoba” preuzeo je redovni član AK Valjevo Dejan Goloskoković, a pomoćnisci su bili članovi kluba.

“Ovaj skup postaje deo tradicije grada Valjeva i Divaca i već je prerastao u najmasovniji skup ove vrste u zemlji. Kroz njega promovišemo grad, ali i naše gostoprimstvo i radimo na tome da mladi nastave tim putem. Želimo da ostavimo pečat dobre energije, ljubavi za vazduhoplovne sportove i to je seme koje treba da da još bolje i kvalitetnije generacije vazduhoplovaca. Nama su stariji od nas ostavili, mi nastavljamo da gajimo i negujemo za mlađe.”
I ove godine skup su podržale brojne firme i pojedinci među kojima su Publik, Vujić Voda, Etkont inžinjering, Proteks, Štamparija Zefir, Sunčeva dolina, Zoran Raković.
Komletna organizacija je bila na visokom nivou, učesnici i gosti otišli zadovoljni, iščekujući skup sledeće godine.