DAN PROMOCIJE PARAGLAJDINGA

Dana 22.jula 2018 godine na sportskom Aeroromu Divci, sa početkom u 11h, Aeroklub Valjevo u saradnji sa Paraglajding školom No. 1, je organizovao Dan promocije paraglajdinga.

Paraglajding je najmlađi vazduhplovni sport, nastao kada su planinari počeli da se padobranima spuštaju sa Alpa. U Evropi se kao sport počeo razvijati 1986 godine kada su organizovana i prva takmičenja.  Danas se piloti paraglajdera takmiče u tri discipline: prelet (cross country), akrobacije i precizno sletanje.

Srpski paraglajderisti danas aktivno učestvuju u svima takmičenjma, a nama će u Divcima svoje umeće pedstaviti paraglajderisti iz nekoliko klubova iz Srbije. Kompletnu podršku u smislu organizacije letenja, vođenja programa, brige o bezbednosti dobićemo od Paraglajding škole No. 1, koja školuje pilote paraglajdera od 1998 godine. Saradnja sa ovom školom biće nastavljena. Naši zainteresovani sugrađani za obuku će moći da se jave Aeroklubu Valjevo, a Paraglajding škola No. 1 će obuku organizovati na terenima Valjeva. Pored praktičnog letenja, škola obuhvata i časove meteorologije, teorije letenja, psihologije i ljudskih mogućnosti, navigacije, pravila i propisa u vazduhoplovnom saobraćaju, konstrukciji paraglajdera i najvažnijeg predmeta: vanredni postupci i upotreba rezervnog padobrana.

Ovo je prvi put u istoriji Aerokluba Valjevo, da se promoviše ova grana aero sporta. Aeroklub ima desetak članova koji su paraglajderisti, a posle ove manifestacije očekujemo ih i u većem broju zato što smo zajedno jači i svi imamo istu ljubav, a to je ljubav za letenje.